I vårt arbete med att överblicka den sörmländska kulturkartan och hitta kontakt- och samverkansytor har vi fått syn på ett annat initiativ med samverkan på dagordningen: en regional utvecklingssatsning på de sörmländska kulturskolorna. Självklart satte vi oss ner med satsningens nyanställda utvecklare, Sophie Bourdiol, och pratade om våra projekt och var de möjligen skulle kunna haka i varandra. I veckans inlägg intervjuar vi Sophie om syftet med satsningen och vad hon och kulturskolorna vill åstadkomma.
Berätta, vad handlar satsningen om?
Det övergripande målet är att Sörmlands barn och unga ska kunna erbjudas fler, mer tillgängliga, varierande och kvalitativa möjligheter till kulturutövande utifrån sina intressen och önskemål.
Så vad är ditt uppdrag som utvecklare?
Jag ska fungera som en länk, både mellan kulturskolorna själva och mellan kulturskolorna och regionen. Själva kärnan i uppdraget är att tillvarata och identifiera samverkansmöjligheter. Fokus ska också ligga på delaktighet, inflytande och långsiktighet utifrån elevernas önskemål och förväntningar, men delaktigheten ska självklart också involvera alla kommuner och regionen.
Så nu har du en hel del att sätta tänderna i?
Ja, jag ska bland annat göra en kartläggning och inventering av de olika kulturskolornas verksamheter, knyta kontakter inom kulturskolorna och regionen samt nätverka med andra regionala utvecklare och samordnare. Jag vill också upprätta en dialog med elever för att ta reda på vad barn och unga vill och exempelvis undersöka möjligheter till kompetensutbildning för pedagogerna. Pedagogerna eftersöker bland annat fortbildning inom delaktighet och inflytande och frågar även efter metoder att nå socio-ekonomiska utsatta grupper, samt barn och unga som vanligtvis inte går i kulturskolan.
Vad händer i det närmaste?
Mitt arbete kring samarbete med Region Sörmland är påbörjat, bland annat har jag träffat ansvariga från Scenkonst Sörmland, Sörmlands museum och Biblioteksutveckling. Utvecklingen blir ju sen hur själva samarbetet mellan Regionen och Kulturskolorna ska se ut och vi ska förhoppningsvis ha ett första möte i början av juni tillsammans med några av kulturskolecheferna för att prata om detta och även ha en kunskapsöverföringsdialog för att bli bättre insatta i varandras möjligheter, och se vad nästa steg kan bli.
Annat som är aktuellt är Kulturskolans dag som i år inträffar den 20 maj. Då visas verksamhet upp, där de flesta som kan, deltar på olika sätt och kanske filmar sitt material eller har konserter. Några kulturskolor, exempelvis Eskilstuna, kör Kulturskolevecka hela veckan och är ute på torg och i centrum och spelar, har konserter, visar upp drama, dans och har prova på-tält mm som ett rekryteringsprojekt. Nyköping gör evenemang varje dag under eftermiddag/ kväll där de visar upp musik, dans, teater och har vernissage i bild/slöjd.
Alla kulturskolor kan också skicka in en digital dansvideo från valfritt ämneslag till Kulturskolerådet, där alla har en gemensam koreografi, som sen läggs upp som en mosaik med synkade rörelser – det blir nog jättefint!
Publicerad av