Samverkan

Samverkansworkshop med regionens och kommunernas kulturchefer 20/10 2022
Här hittar du information om den arbetsgruppsprocess som vi genomför under hösten 2022. Den handlar om strategisk samverkan och medverkande är kommunernas och regionens kulturchefer eller motsvarande.

Om du har frågor är du varmt välkommen att mejla oss på skt@regionsormland.se.

Sammanfattning från workshop 1 den 20/10

Steg 3 i tjänstedesignsprocessen
Alla medverkande delades in i två grupper.

Introduktion
Vi presenterade kort projektet Sörmländska kulturtillgångar och anledningen till att vi genomför en förkortad tjänstedesignsprocess. Vi har sett ett behov av strategisk samverkan mellan kommun och region i länet. Vi hoppar över tjänstedesignsprocessens första två steg som är det utforskande arbetet, eftersom vi redan gjort detta i projektet. Vi hoppar också över de två sista stegen, eftersom projektet testar lösningarna i skarpt läge efter den 2 december. Kvar är då det vi ska göra, dvs:
1.	Formulera utvecklingsområde (20/10)
2.	Komma på lösningsförslag till utvecklingsområdet (2/12)

Workshop
Formulera utvecklingsområden
Utkomsten av de första två stegen i tjänstedesignsprocessen är att man har ett antal insikter på plats. Insikterna presenterades av projektet och sedan började vardera grupp att bearbeta dem till utvecklingsområden. Detta genom att en eller flera insikter (”Vi har upptäckt att…”) omformulerades till ”Hur skulle vi kunna…”. När övningen var slut hade vardera grupp formulerat 3 – 5 utvecklingsområden.

Prioritera utvecklingsområden
Utvecklingsområdena prioriterades i en matris utifrån kriterierna ”relevans för användaren” på ena axeln och ”genomförbarhet” på den andra i de mindre grupperna. Sedan gjordes samma sak i helgrupp. 

Avslut
Valt utvecklingsområde blev i slutligen: Hur skulle vi kunna få till ett långsiktigt och hållbart strategiskt samverkansarbete kring kultur i Sörmland? 
(”kring kultur i Sörmland” är projektets förtydligande om syftet med det strategiska samverkansarbetet).

Uppgiften inför den 2/12 är att arbetsgruppen tar med sig frågeställningen till sina organisationer och kommer på upp till 6 lösningsförslag eller idéer på hur vi ska kunna få till ”ett långsiktigt och hållbart strategiskt samverkansarbete kring kultur i Sörmland”. Inför nästa tillfälle så kommer vi att sammanställa idéerna och arbeta vidare med dem.

Sammanfattning från workshop 2 den 2/12

I fredags genomförde vi den sista workshopen kring strategisk samverkan. Totalt hade nitton lösningsförslag kommit in till oss. De som deltog på workshopen arbetade med att utveckla, arbeta om och prioritera bland lösningsförslagen. Efter halva tiden hade de två grupperna tre förslag vardera som de presenterade för resten av gruppen. De sex förslagen prioriterades gemensamt utifrån premisserna genomförbarhet och relevans för användaren*.

Utifrån diskussionerna under prioriteringarna kommer projektet att arbeta vidare med följande:

  • Utforska hur en samordningsfunktion som bland annat ska
    • sammankalla olika nätverk
    • fungera som en ”kulturbank” för Sörmlands kulturaktörer (dvs ha koll på vilka som finns och var)
    • utforska hur en sådan samordningsfunktion skulle kunna få uppdrag och samfinansieras (som exempel framfördes SISU-modellen)
  • Utforska om det finns möjligheter att skapa någon form av ”Kulturpass”.

För projektet innebär detta att vi kommer ta med ovanstående in i diskussioner om implementering av projektresultat men också att vi fortsätter arbetet med att utveckla de nätverk som testas i projektet (kommunernas kultursamordnare och regionens utvecklare, konsulenter och producenter). En del av detta arbete är också att starta upp ett kulturchefsnätverk som bland annat kan fungera som ”uppdragsgivare” till andra nätverk. Regionens kulturchef kommer vara sammankallande och en inbjudan kommer efter helgerna.

Vi vill rikta ett stort tack till alla ni som var med och diskuterade med oss och kom fram till lösningarna ovan.


*Relevans för användaren var i detta fall relevans för kommun och region primärt men med relevansen för fria kulturaktörer som grundpremiss.